Koldby Optik

Om dine øjne

Det er øjets brydning der afgør om du har normalt syn, eller er nærsynet, langsynet eller har bygningsfejl.

For at have normalt syn, hvor du ikke har behov for nogen korrektion, altså briller eller kontaktlinser, skal lyset der kommer ind igennem øjet ramme præcist på nethinden. Hvis øjet bryder enten for meget eller for lidt, så dannes billedet enten før eller bag nethinden, hvilket gør at du ser uskarpt. En korrektion vil enten sprede eller samlet lyset, så det du kigger på rammer på nethinden, og du ser skarpt.

Typer af synsfejl

Nærsynethed (Myopia) betyder, at øjet vil bryde lyset for meget, så billeddannelsen rammer før nethinden. Det gør at ting på afstand står uskarp. Du vil have behov for minus.

Langsynet (Hyperopia) betyder, at øjet vil bryde lyset for lidt, så billeddannelsen rammer efter nethinden. Du vil ofte have problemer på nær, og ved større styrker også på afstand. Du vil have behov for plus.

Bygningsfejl (Astigmatisme) er når din hornhinde eller linsen krummer uens i forskellige retninger. Kan sammenlignes med, at i stedet for at dit øje er rundt som en kugle, har det mere facon som et æg således at, du har behov for en korrektion, hvor styrkerne er forskellige.

Hvad er alderssyn (Presbyopia)?

Øjet fungerer som et kamera hvor din linse har en fleksibilitet, der af sig selv krumme alt efter i hvilken afstand du kigger, så når blikket er rettet på afstand, bliver det på nær uskarpt og omvendt. Med alderen bliver linsen mindre fleksibel, og det medfører, at der er behov for en korrektion på nær. Oftest starter det i 40´erne, hvor ”armene bliver for korte”, telefonen bliver holdt ud i strakt arm, og der er behov for den første læsebriller. Over de næste ca. 10 år bliver der brug for stadig større læsestyrke i takt med at linsen bliver mere ufleksibel, og når behovet på +2,5 som de fleste af os har i normal læseafstand, bliver du på denne styrke. Er du nærsynet vil du alt efter styrke kunne drage fordel af at tage dine briller af, og således læse uden.

Øjensygdomme

Grå stær er uklarheder i øjets linse, som er placeret lige bag pupillen og regnbuehinden. Den er klar og gennemskinnelig, men kan med alderen få uklarheder i større eller mindre grad, som forhindrer lysets adgang igennem. Placeringen af uklarhederne afgør om der er tale om arvelig eller aldersbetinget cararact.

Det er normalt ved for stor gene, at fjerne den uklare linse og isætte en ny kunstig en af slagsen, som man ved samme lejlighed hvis muligt, erstatter med en der passer i styrken, så man slipper for enten afstands- eller læsebriller.

Grøn (Glaucoma) stær er en øjensygdom, der i ubehandlet tilstand udhuler og beskadiger en del af synsnerven. Øjentrykker er den væsentligste risikofaktor for udvikling af grøn stær.

Ved alle former for grøn stær er der en ubalance imellem den væske, der produceres i øjet og den væske der forlader øjets indre via det indre afløb. Den eneste nuværende behandling mod grøn stær er tryksænkende medicin, laser eller kirurgi.

Alderspletter på nethinden (AMD)

AMD er den mest almindelige årsag til synsnedsættelse i vesten. Ca. hver 10. dansker over 75 år har AMD.

Der findes to former for AMD. Den tørre AMD går nethindens celler til grunde. Den våde AMD udvikles der væskehævelser i nethinden, oftest fordi der vokser blodkar ind i nethinden bagfra.

Sygdommen ses ofte fra 55 år og stiger i hyppighed med alderen. Arv spiller en vis rolle, og desuden disponerer dårlig kost, rygning, overvægt og type 2 diabetes til AMD.

Flyvende myg (Mouches Volantes)

Flydende myg er aldersrelateret, og viser sig som små sorte uklarheder der flyder rundt i synsfeltet. Det sker fordi glaslegmet midt i øjet bliver mere flydende med alderen, og der frigøres nogle tråde, som kan opfattes som små flyvende myg.

Ved Retinopati kommer der forsnævringer i øjets blodkar. Det kan give nedsat blodforsyning og blødninger på nethinden. Risikoen stiger i takt med at du har haft diabetes i en årrække.

Øjenbetændelse (Conjunctivitis) er en betændelse i øjets slimhinde, som oftest skyldes bakterier eller virus. Det kan gå over af sig selv, men er der pusdannelse og skyldes det en bakterie, vil et lægeligt skøn og antibiotiske øjendråber anbefales. Da det er meget smitsomt, vil god håndhygiejne tilrådes.

Der kan være mange årsager til røde øjne, som træthed, alkohol eller syg med feber/forkølelse. Disse kan være forbigående, og kræver ikke umiddelbar behandling. Er der samtidig lysfølsomhed, pus, øjensmerter, sløret syn eller tegn på allergi, eller er det resultat af fremmedlegeme eller slag, bør du tilses af læge/øjenlæge

Er dit barn nærsynet?

Vi har en hyggelig børnebrillebutik på samme adresse, Østerbrogade 108.

Børnebrillebutikken er åbent efter aftale, som kan bookes her eller ved at besøge vores almindelige butik.

Synsprøve i Dragør med dreng
Scroll to Top